Shockwave therapie
Shockwave therapie kan breed worden ingezet en is een pijnloze behandeling. Samen met de therapeut kunnen we bepalen of shockwave therapie ook voor u een oplossing kan zijn.
Fysiotherapeut | Manueel Therapeut | Sportgerelateerde klachten | Shockwave | Echografie
Sportfysiotherapeut | Shockwave | Echografie
Stel hier uw vraag
Bij welke klachten helpt shockwave therapie?
Shockwave therapie wordt succesvol ingezet bij diverse spier- en peesgerelateerde klachten, vooral wanneer andere behandelmethoden onvoldoende effect hebben.
Veel voorkomende indicaties zijn peesontstekingen, zoals:
- hielspoor (fasciitis plantaris)
- tenniselleboog (epicondylitis lateralis)
- schouderpeesontsteking (calcificerende tendinitis).
Daarnaast is de therapie effectief bij chronische achillespeesklachten, springersknie (patellatendinopathie)en peesverkalkingen. Ook kan shockwave therapie helpen bij spierknopen (triggerpoints) en langdurige overbelastingsklachten, zoals pijn in de onderrug of heupregio.
Wat is Shockwave therapie?
Shockwave therapie is een behandeling waarbij schokgolven op een geconcentreerde plek worden toegebracht. Deze gaan door de huid naar de plek waar de blessure zit. Deze schokgolven stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om de blessure zelf te genezen.
Dit zijn de voordelen van shockwave therapie
Een groot voordeel is dat shockwave therapie vaak al na enkele behandelingen merkbare pijnverlichting geeft, zonder dat er medicatie of ingrijpende procedures nodig zijn. Door middel van krachtige geluidsgolven stimuleert deze therapie de doorbloeding en celvernieuwing, wat het natuurlijke herstelproces van het lichaam versnelt.
Daarnaast kan shockwave helpen bij het oplossen van verkalkingen en het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten en pezen. Hierdoor is het een waardevolle behandelmethode voor zowel acute als chronische klachten. Vaak als aanvulling op bijvoorbeeld fysiotherapie.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Een behandeling met shockwavetherapie begint met een intakegesprek, waarin de therapeut de klachten in kaart brengt en onderzoekt of deze therapie geschikt is. Vervolgens wordt het pijnlijke gebied gelokaliseerd en brengt de therapeut een gel aan om de schokgolven beter te geleiden. Met een speciaal apparaat worden vervolgens korte, krachtige geluidsgolven op de aangedane plek gericht. Dit stimuleert de doorbloeding, versnelt het herstel en vermindert pijn. Een sessie duurt meestal 5 tot 10 minuten en kan een licht ongemak veroorzaken, maar is doorgaans goed te verdragen. Afhankelijk van de ernst van de klacht zijn meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.