Manuele therapie bij chronische nekklachten

datum
april 2023
leestijd
5 minuten

Manuele therapie bij chronische nekklachten

datum
april 2023
leestijd
5 minuten
Manuele therapie bij chronische nekklachten
Roel
Roel
Specialist in Fysiotherapie

Roel
Specialist in Fysiotherapie

Onze nek bestaat uit 7 cervicale wervels, die gezamenlijk één groot gewricht vormen. Hierdoor is de nek bijzonder beweeglijk waardoor we ons hoofd in alle richtingen kunnen draaien.

Deze beweeglijkheid in combinatie met het gewicht van ons hoofd, zorgt wel voor een flinke belasting van de nek. Deze belasting gaat de hele dag door, omdat wij ons hoofd de hele dag door bewegen.

Helaas komen nekklachten dan ook veel voor. Een deel van deze nekklachten blijkt hardnekkig te zijn en zelfs chronisch te worden. Wij vertellen u graag meer over hoe wij u met manuele therapie kunnen helpen bij chronische nekklachten.

Wat is er aan de hand bij chronische nekklachten

Nekklachten bestaan vaak uit een combinatie van pijn en stijfheid. Bij het draaien van het hoofd of het aannemen van een bepaalde positie, doet de nek pijn. Deze pijn kan optreden wanneer u beweegt, maar in ernstige gevallen kunt u zelfs in rust last hebben.

In sommige gevallen blijft de pijn niet alleen beperkt tot de nek. De klachten kunnen doortrekken/uitstralen naar de schouders, armen of het hoofd.

Doordat de pijn meestal erger wordt bij bewegen, probeert u zo min mogelijk uw nek te gebruiken. Het gevolg hiervan is dat de spieren nog vaster gaan zitten, gaan verkrampen en de nek nog minder soepel wordt. Hierdoor kunnen de klachten zichzelf in stand houden en steeds erger worden.

In deze gevallen zetten wij vaak manuele therapie in om u duurzaam te kunnen helpen.

chronische nekklachten

Wat doet een manueel therapeut precies

Een manueel therapeut heeft eerst de vierjarige opleiding tot fysiotherapeut gevolgd. Daarna heeft de manueel therapeut nog een specialistische Masteropleiding gedaan. De manueel therapeut heeft dus alle kennis en vaardigheden van een fysiotherapeut, maar heeft daarbij nog aanvullende mogelijkheden.

Eén van de belangrijkste technieken die een manueel therapeut tot zijn beschikking heeft, is het mobiliseren van gewrichten.
In de volksmond wordt dit ook wel kraken genoemd. Dit kraken klinkt misschien spannend, maar het is volledig ongevaarlijk. Bij het kraken gebruikt de manueel therapeut speciale druktechnieken om gewrichten te mobiliseren.

Hierdoor neemt de beweeglijkheid van het gewricht toe. Waardoor het gewricht meer evenredig wordt belast en de druk op het gewricht en de omgeving van het gewricht afneemt.

De exacte invulling van de behandeling met manuele therapie is afhankelijk van de oorzaak van uw klachten. Dit betekent dat de manueel therapeut eerst zal onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Om deze vervolgens gericht te kunnen behandelen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  “Ik werk al jaren in de bouw. Hierdoor heb ik vaak pijntjes en klachten waardoor het bewegen soms lastiger gaat of pijnlijk is. Elke keer weer weten de specialisten van Fysiotherapie GCN het probleem te vinden en op te lossen. Ze zijn alle kundig en zijn echt geïnteresseerd in je. Ik kom er graag!”

  – Fysiotherapie GCN

  Manuele therapie bij hardnekkig nekklachten

  Bij nekklachten zijn vaak zowel de wervels als de spieren van de nek betrokken. Door overbelasting, een verkeerde houding of door compensatiemechanismes zijn er klachten opgetreden. De spieren raken verkrampt en de wervelgewrichten worden minder mobiel.
  Hierdoor raakt de hele nek verkrampt, stijf en pijnlijk.

  Om dit patroon te doorbreken, kan de manueel therapeut allereerst mobiliserende handelingen inzetten. Deze zorgen voor meer beweeglijkheid en een soepeler manier van bewegen. Dit effect kan worden versterkt door oefeningen die de houding en kracht van de nek verbeteren. Door niet alleen in te zetten op pijnverlichting maar ook op een duurzame verandering, zorgt de manueel therapeut ervoor dat de klachten niet alleen verdwijnen. Maar dat deze ook niet terugkomen.

  Welkom bij GCN

  Onze praktijk biedt u een breed aanbod van therapieën. Omdat wij veel verschillende therapeuten in onze praktijk hebben, kunnen wij altijd de meest passende zorg bieden.

  Wij geloven in het samen aanpakken van uw klachten, dat betekent dat we samen aan de slag gaan. Onze therapeuten zetten zich voor 100% voor u in. Wanneer u ook zelf zo goed mogelijk aan de slag gaat. Dan bereiken we samen het best mogelijk resultaat.
  We zijn goed bereikbaar via telefoon of via onze website. Wanneer u contact met ons opneemt, informeren wij u graag verder. Wij staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   verbergen