Fysiotherapie bij COPD: Een belangrijke rol in de behandeling

datum
september 2024
leestijd
6 minuten

Fysiotherapie bij COPD: Een belangrijke rol in de behandeling

datum
september 2024
leestijd
6 minuten
Fysiotherapie bij COPD
Roel
Roel
Specialist in Fysiotherapie

Roel
Specialist in Fysiotherapie

Wanneer u last heeft van COPD dan heeft dit vaak grote invloed op uw leven. COPD zorgt voor benauwdheid, hoesten en een grotere slijmproductie. Hierdoor bent u vaak kortademig, benauwd en/of vermoeid.

Helaas is er geen goede behandeling tegen COPD, de ziekte is niet terug te draaien. U kunt wel veel doen om de klachten door COPD te verminderen en de voorgang van de ziekte te stoppen.

De meest effectieve therapie hiervoor is fysiotherapie. Want met gerichte fysiotherapie kunt u de ziekte beter beheersen en de kwaliteit van uw leven sterk verbeteren. De overheid vindt fysiotherapie bij COPD zo belangrijk, dat de behandeling door de zorgverzekeraars wordt vergoed.

We vertellen u in dit artikel graag hoe wij u met fysiotherapie kunnen helpen.

Wat is COPD precies?

Chronische Obstructieve Longziekte (COPD) is een progressieve longziekte die wordt gekenmerkt door een vermindering van de longfunctie. Dit betekent dat het een ziekte is die steeds erger wordt en die zorgt voor moeilijkheden met ademen.

COPD bestaat uit twee verschillende aandoeningen, namelijk chronische bronchitis en emfyseem. Hierdoor kunt u bij COPD last hebben van ontstekingen in uw luchtwegen, worden de longen minder elastisch en beschadigen ze steeds verder.

Helaas is COPD niet reversibel (omkeerbaar), de schade is dus niet terug te draaien. Daarom is behandelen met medicatie lastig.

Fysiotherapie is daarentegen vaak een passende uitkomst, omdat het u leert hoe u het minste last heeft van de ziekte. U leert door deze manier van behandelen hoe u komt omgaan met de ziekte. Door bijvoorbeeld te werken aan uw conditie, kunt u toch nog veel dingen blijven doen.

Fysiotherapie bij COPD

Doelen van fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie heeft als doel om uw kwaliteit van leven te verbeteren. U wilt zoveel mogelijk kunnen blijven doen, met zo min mogelijk klachten. Daarom werken we onder andere aan het verbeteren van de volgende zaken:

  • Verbeteren van de ademhalingsfunctie: Door het doen van ademhalingsoefeningen kunt u leren om effectiever te ademen. Hierdoor krijgt u meer lucht binnen, waardoor uw kortademigheid vermindert.
  • Verhogen van inspanningstolerantie: Regelmatige oefentherapie kan uw spierkracht en uw uithoudingsvermogen verbeteren. U kunt hierdoor meer activiteiten ondernemen zonder snel buiten adem te raken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



    Goede praktijk

    Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

    Professioneel

    "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

    Vriendelijk

    "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

    “Motorische klachten hoeven niet heel duidelijk te zijn. Als ouder let u natuurlijk op uw kind, maar u bent geen expert. Daarom is het soms lastig om zelf te detecteren dat er sprake is van een motorische achterstand.”

    – Fysiotherapie GCN

    Hoe ziet de behandeling van COPD met fysiotherapie eruit?

    Fysiotherapie bij COPD bestaat uit verschillende onderdelen. Hierbij gaan we met u aan de slag en geven we adviezen over uw leefstijl.

    Ademhalingsoefeningen zijn heel belangrijk voor het verbeteren van de longventilatie en het verminderen van de ademarbeid. We willen u helpen hoe u met zo min mogelijk inspanning, zo veel mogelijk lucht kunt inademen.

    Dit doen we met technieken zoals de lipremmende ademhaling en diafragmatische ademhaling. Dit zijn effectieve manieren om gemakkelijker te ademen.

    Minstens net zo belangrijk is het doen van inspanningstrainingen bij COPD. Dit is het verhogen van uw fitheid en conditie. Oefeningen zoals wandelen, fietsen en zwemmen kunnen uw cardiovasculaire fitheid (conditie van uw hart en bloedvaten) verhogen en uw conditie verbeteren.

    Krachttraining is ook belangrijk, want het verlies van spiermassa en kracht is een veelvoorkomend probleem bij COPD-patiënten.

    Regelmatige training kan leiden tot grote verbeteringen in fysieke fitheid en algemene gezondheid. U bent gezonder en u voelt zich beter.

    Uitleg en advies en zelfmanagement

    Uitleg en advies spelen een belangrijke rol in de fysiotherapiebehandeling van COPD. We willen u achtergrondinformatie geven over de aandoening en helpen om zelfstandig met de ziekte om te gaan. Zo krijgt u weer grip over uw gezondheid.

    Hoe wordt u fitter van fysiotherapie bij COPD?

    Allerlei onderzoeken hebben de effectiviteit van fysiotherapie bij COPD aangetoond. Mensen die deelnemen aan goede oefenprogramma’s ervaren vaak verbeteringen in conditie, uithoudingsvermogen, spierkracht en ademhalingsfunctie.

    Bovendien kan fysiotherapie bijdragen aan het verminderen van zorgbehoefte, toename van de zelfstandigheid en het verbeteren van de algemene kwaliteit van leven.

    Wij willen u helpen gezonder te worden en ervoor zorgen dat u zich fitter gaat voelen. Zo kunt u meer dingen zelf (blijven) doen en heeft u minder hulp nodig van anderen.

    Kom naar Fysiotherapie GCN bij klachten door COPD

    Fysiotherapie is een belangrijke therapie voor de behandeling van COPD. Door een combinatie van ademhalingsoefeningen, inspanningstraining en advies kunnen onze fysiotherapeuten u helpen om uw symptomen te beheersen en uw algehele gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren.

    Dit doen wij het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, zodat de ziekte zo min mogelijk de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



      Goede praktijk

      Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

      Professioneel

      "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

      Vriendelijk

      "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

      verbergen